Kvalitetssikring er afgørende for din OEE

Overall Equipment Effectiveness – eller bare OEE – er et afgørende nøgletal, der viser, om en produktion har svaghedstegn. Mange virksomheder har stort fokus på oppetid, men sikring af kvalitet og hastighed er lige så vigtige faktorer i maskinudnyttelsen.

Fast track

  • Kvalitet
  • OEE er en forkortelse for "Overall Equipment Effectiveness", som kan oversættes til maskinens udnyttelsesgrad (eller bare maskinudnyttelse).
  • OEE beregnes som oppetid x hastighed x kvalitet og opgøres i et nøgletal fra 0-100%, som samlet viser, hvor godt maskinen kører.

Systematiske og gentagne fejl i en produktion kan meget hurtigt blive et dyrt bekendtskab. I værste fald kan de betyde skrotning af adskillige produkter. I bedste fald en dyr reworking af fejlbehæftede emner, som kun sjældent giver det store økonomiske overskud. Sammen med maskinelle nedbrud er de uforudsete driftsstop og systematiske fejl i produktionen nogle af de værste syndere, når en virksomhed gør produktionsapparatets OEE (udstyrseffektivitet) op. Det forklarer Mike Gornitzka, Head of New Business Development ved B&R Industrial Automation.

- Ikke planlagte driftsstop, som rammer oppetiden, er noget af det, som gør rigtig ondt i en produktionsvirksomhed. Hvis vi taler om deciderede havarier, hvor noget pludselig går i stykker, er det selvfølgelig ærgerligt. Men de er svære at gardere sig 100 procent imod, selv med løbende vedligehold. En fejl på maskinen, som betyder, at linjen fabrikerer mange fejlbehæftede emner, er til gengæld et problem, der skal fanges i opløbet. Og hvis du som maskinbygger kan tilbyde kunden et produktionsapparat med god kvalitetssikring, så har du et virkelig interessant produkt, lyder det fra Mike Gornitzka.

Et kamera sover aldrig og ser alt

En måde at komme systematiske fejl i forkøbet er ifølge Mike Gornitzka at automatisere processen omkring kvalitetsinspektioner. Der findes flere måder at gøre det på, men han påpeger, at indbyggede og integrerede kameraer med machine vision-teknologi er i stand til at sikre løbende kvalitetskontrol og forhindre, at en fejl først opdages sent ved en stikprøvekontrol efter x antal emner.

- Med machine vision kan du løbende kontrollere produktionen og næsten opfange fejl eller mangler i real time. Det vil uden undtagelse øge virksomhedens OEE-tal og mindske risikoen for at sende dårlige produkter ud ad døren. Jo længere et dårligt produkt når i processen, desto mere værdi har du puttet i det – samtidig med, at din OEE falder på grund af en lav kvalitetsscore. Det kan du langt hen ad vejen undgå med kamerainspektion undervejs i produktionskæden, siger han.

Vision

Det betyder OEE

  • OEE = oppetid x hastighed x kvalitet
  • OEE er en forkortelse for "Overall Equipment Effectiveness", som kan oversættes til maskinens udnyttelsesgrad (eller bare maskinudnyttelse).
  • OEE beregnes som oppetid x hastighed x kvalitet og opgøres i et nøgletal fra 0-100%, som samlet viser, hvor godt maskinen kører.

Også på den tredje faktor i OEE-scoren, hastighed, er der noget at hente. En vision-løsning kan for eksempel gøre maskinen i stand til at korrigere emneplaceringer løbende, så maskinen ikke behøver køre med reduceret hastighed.

Overgå kundens forventninger

For maskinbyggere er det ikke usædvanligt at blive mødt af en OEE-kravspecifikation, når kunderne henvender sig med en ny ordre. Det øger presset på maskinbyggeren for at kunne godtgøre, at produktet faktisk er i stand til at leve op til kravene – og helst på en så enkel måde som muligt.

- Machine vision har længe været en ret dyr teknologi, som mest blev brugt til de allervigtigste led i kæden. Men med den integrerede kamera-teknologi er vi i stand til at gøre det til en del af maskinen i stedet for en tredjepartstilføjelse. Det betyder, at du på det samme kontrolsystem kan have PLC-styringen (Programmable Logic Controller) og vision-styringen uden behovet for adskilte enheder. Det giver maskinbyggeren en mulighed for at differentiere sit produkt fra konkurrenterne, sikre en højere produktionshastighed og i sidste ende en bedre kvalitet, lyder det fra Mike Gornitzka.



E-bog: Intelligent automation med vision-teknologi

Sådan optimerer du produktionen med mindre spild, hurtigere omstilling og effektiv kvalitetskontrol


Vi har skrevet en e-bog, der går i dybden med, hvordan du som maskinbygger kan integrere intelligent kamerateknologi i maskinproduktionen og dermed hjælpe dine kunder til højere kvalitet, mindre spild og hurtigere omstilling.
Hent e-bogen her

Mike Gornitzka

Ad Interim Country Managing Director


"Hvis du som maskinbygger kan tilbyde kunden et produktionsapparat med god kvalitetssikring, så har du et virkelig interessant produkt."
Mød Mike på LinkedIn

Vælg venligst land og sprog

B&R Logo