Her justerer trykmaskinen sig selv

Hos den danske producent af etikettrykmaskiner Nilpeter har vision-teknologi betydet lavere omstillingstid og mindre spild.

Når trykmaskinen kører derudaf, og papirrullen passerer trykværkerne med en hastighed på flere meter per sekund, kan selv de mindste unøjagtigheder betyde synlige fejl på et etikettryk. Og fejl er lig med spild af dyrt materiale. Det ved de alt om hos Nilpeter A/S i Slagelse. Virksomheden har igennem mere end 100 år leveret etikettrykmaskiner til high-end-segmentet og betjener i dag kunder inden for brancher som kosmetik, fødevarer og emballageproduktion.

Materialespildet er ikke den eneste udfordring, som mange af Nilpeters kunder oplever. En anden er, at det ofte er tidskrævende, når trykmaskinerne skal stilles om fra én type etiketter til en anden. Og den udfordring er øget i takt med nye markedskrav, forklarer Software Application Expert hos Nilpeter. – Markedet har hen over de seneste 10 år udviklet sig fra long run og store serieproduktioner til short run med mange omstillinger på en normal arbejdsdag. Det kan være ned til 1.000 etiketter til en kunde, hvor det før var mellem 30-40.000 etiketter ad gangen. Så der er et behov for hurtig omstilling med minimalt spild.

Knivskarp nøjagtighed og justering i real-time

Nilpeters ambition er løbende at kigge efter ny teknologi, som kan reducere kundernes udgifter og optimere deres indtjening. Gennem flere år har virksomheden samarbejdet med B&R Industrial Automation om udvikling af nye løsninger til automation og kvalitetssikring. Og seneste skridt i det samarbejde er et pilotprojekt, hvor B&R’s vision-teknologi er implementeret på etikettrykmaskinen.

Konkret betyder det, at de seks trykværker på maskinen nu er blevet forsynet med hver deres kamera, der læser med ned til 12 tusindele millimeters nøjagtighed. Kameraet aflæser hele tiden trykkets placering på materialet, og hvis en farve trykkes upræcist, opfanges det af kameraets software, som automatisk sender besked til maskinens styringssystem. Maskinen justerer sig selv ind mens trykprocessen kører.

- Kamerateknologien, som vi har anvendt her, betyder, at vi får en knivskarp nøjagtighed og en høj fleksibilitet i forhold til produktionsvarianser, forklarer Business Development Consultant Jacob Buhl fra B&R Industrial Automation.

- Den integrerede kameraløsning betyder, at kameraet er fuldt integreret i maskinens styring. Det gælder også lysstyring og farver. Og det hele kører på samme kommunikationsprotokol i real-time.

Fast track

  • Nilpeter har i samarbejde med B&R implementeret vision-teknologi på etikettrykmaskiner. Brugen af kameraer skal sikre mindre spild og hurtigere omstillingstid.
  • Seks trykværker på maskinen er blevet forsynet med hver deres kamera, der læser med ned til 12 tusindele millimeters nøjagtighed. Hvis en farve trykkes upræcist, kalibrerer maskinerne sig selv og justerer ind, mens trykprocessen kører.
  • Integreret styring af lys og farver i kameraet sikrer en pålidelig aflæsning.

Fordele ved både maskinbyggeren og kunder

For Nilpeter og for de fleste andre maskinbyggere vil de integrerede kameraer ofte betyde mere produktionstid på maskiner, fremhæver Jacob Buhl. - Du får en smart serieproduktion og nem installation med ét kabel. Derfor kommer maskinbyggeren hurtigere ud ad døren med maskinen. Hos Nilpeter ser de stort potentiale i at virksomheden som nogle af de første på markedet tilbyder et værdiskabende produkt, der gør, at kunden får en bedre performance i fremstillingen af etiketter. - Materialeomkostningen er en virkelig stor del af den samlede pris på fremstillingen af en etiket. Så hvis du kan reducere spildet med 50 procent, er det nemt at få øje på gevinsten ved at montere et kamera på maskinen.



E-bog: Intelligent automation med vision-teknologi

Sådan optimerer du produktionen med mindre spild, hurtigere omstilling og effektiv kvalitetskontrol


Vi har skrevet en e-bog, der går i dybden med, hvordan du som maskinbygger kan integrere intelligent kamerateknologi i maskinproduktionen og dermed hjælpe dine kunder til højere kvalitet, mindre spild og hurtigere omstilling.
Hent e-bogen her

Jacob Buhl

Business Development Consultant


"Kamerateknologien, som vi har anvendt her, betyder, at vi får en knivskarp nøjagtighed og en høj fleksibilitet i forhold til produktionsvarianser."
Mød Jacob på LinkedIn

Vælg venligst land og sprog

B&R Logo